Hatha jóga

A hatha jóga az energia kiegyensúlyozás jógája, a belső csend elérésének útja. Célja a test-lélek-szellem egységének megteremtése: a test, az életműködések, a vágyak, érzelmek, indulatok feletti tudatos kontroll képességének kialakítása. A hatha jóga két szóból ered: a ha, azaz a "nap”, és a tha, azaz a “hold" szavakból.

A nap energiája elsősorban jang, mely énünk aktív, dinamikus, férfias oldala.
A hold princípiuma a jin, énünk intuitív, érzékeny, női oldala. A jóga tehát a nap-hold harmóniáját hozza létre az aktív és passzív erők összhangját teremti meg.
A jógagyakorlatok energiagyakorlatok. Az emberi test a 7 energiaközponton, az ún. 7 csakrán keresztül veszi fel az energiát. A mindennapos szokásaink következtében van, hogy a csakrák kizökkenhetnek az egyensúlyból vagy akár be is záródhatnak. A jóga ászanák aktivizálják és kiegyensúlyozzák működésüket.

kezdő hatha jóga tanfolyam

A jógagyakorlatok, a légzés és testtartások, a koncentráció és a meditáció legegyszerűbb elemeit és módszereit tartalmazzák, amit belátható időn belül mindenki elsajátíthat, aki rendszeresen végzi őket. Testi és lelki hatásuk fokozatosan bontakozik ki. A jóga nem gimnasztika, nem teljesítmény és nem verseny, hanem a testi és lelki működések harmóniáját teremti meg. Türelmes próbálkozások során fokozatosan lazul ki, válik hajlékonnyá az ember teste, lassan alakul ki az a szellemi fegyelem és technika, ami a koncentráció és a meditáció feltétele.

Hatásai:

A testgyakorlatok nyújtják és megerősítik az izmokat, rugalmasan tartják a gerincoszlopot.
Hajlékonyan tartja a testet, segítve, hogy az energia szabadon áramolhasson benne.
Hatást gyakorol a belső szervekre és a hormonrendszerre, szabályozza az anyagcserét.
Javítja az emésztést és a kiválasztást, méregtelenít.
Segít a súlyfelesleg eltüntetésében.
Serkenti a keringést, rugalmassá teszi a bőrt.
Javítja a testtartást, gátolja az öregedési folyamatokat.
Csökkenti a feszültséget, megtanít relaxálni.
Kialakítja a testünk iránti tudatosságot.
A légzőgyakorlatok energetizálják, tisztítják a testek, a szerveket, egyenletessé válik az energiaáramlás, nő a vitálkapacitás.

Néhány jó tanács:

- Jóga előtt legalább 2 órával, utána fél óráig ne egyél. Utána pedig igyál sokat, hogy a feloldódott salakanyag és egyéb lerakódások távozni tudjanak. Fontos, hogy üres gyomorral gyere az órára!
-Válassz kényelmes öltözéket, amiben jól érzed magad.

JÓ TUDNI!

A jóga mindenkinek ideális!
Kismamáknak: a jóga segít a szülésre való felkészülésben, az ászanák alkalmazhatók a várandósság különféle stádiumaiban, a légzéstechnikák pedig segítenek a vajúdás során.
Babáknak: tónusba hozza a csecsemő izmait, erősíti a gerincet, rugalmassá teszi az izületeket és élénkíti a szervezet működését. Jó hatással van az emésztésre és pozitív alvásmintákat alakít ki.
Gyerekeknek: játék, mozgás és mese által ismerkedhetnek meg a hatha jóga elemeivel. Testi hatásain kívül ami megegyezik a már leírtakkal, a jóga segít félelmeik leküzdésében, a kapcsolatteremtésben, belső érzelmi világuk megismerésében, érzelmi intelligencia kialakításában , koncentrálóképesség fejlesztésében.
Túlsúlyosoknak: a rendszeres, könnyű gyakorlatok elősegítik a jó közérzetet, és hozzásegítenek a kiegyensúlyozottabb élethez és táplálkozáshoz. Több pozitúra hat a test táplálékhasznosítását szabályozó pajzsmirigy működésére és az emésztő szervekre.
Időseknek: az óvatosan és rendszeresen végzett gyakorlatok hozzájárulnak idősebb korban is a hajlékonyság növeléséhez, a test erősítéséhez.

jóga haraszti vonal