Babás Jóga

Mi a babás jóga?

A babásjóga a gyermek és az anya érintkezésének, közös tevékenységének a játék kezdetének egyik formája. Lehetőség az aktív kikapcsolódásra, a töltekezésre.

baba-mama jóga

A babás jóga előnyei:

Kisbabás jóga (6 hetes kortól-8-10 hónapos korig):

A babák jógáztatása fizikai ingerléssel jár, erősíti a gerincet, rugalmassá teszi az izületeket és élénkíti a szervezet működését. A jógatartások aktivizálják az érzékeket, a szellemet és a lelket. A babás jógától a kisbabának azonnal jó közérzete lesz, ráadásul segíti a kölcsönös nonverbális kommunikációt.

Testi hatások:

Egy rövid gyakorlás során a babának annyi testi aktivitást nyújtunk, amennyit akkor kapna, ha egész nap foglalkoznánk vele.
A csecsemő nyugodtabb lesz.
Olyan programot jelent mindkettőjüknek a gyakorlás, melynek során konstruktív módon tudnak együtt lenni a babával.

Lelki hatások:

A jóga gyógyítja a szülési traumát.
A baba a jóga pozitív stresszhatása miatt élvezni fogja a kihívásokat.
Azáltal, hogy szülei megkülönböztetett módon figyelnek rá, megtanul együttműködni másokkal és aktív módon játszani.

baba-mama jóga 2

Nagybabás jóga előnyei (8 -10 hónapos kortól – 24 hónapos korig):

Természetesen mindezen hatások érvényesek a nagybabás jóga gyakorlására is. Nagyobb babáknak természetesen nagyobb a mozgásigényük is. Itt már a játék jelenti a legnagyobb örömforrást. Az örömön kívül persze a lényeg a fejlődésen van. A helyes ingerek minden esetben fejlesztik a baba fizikai és mentális képességeit, valamint szociálisan érzékenyebbé válik. A nagybabás jógán állandóan ismétlődő dalos, mondókás feladatsort gyakoroltatunk a gyermekekkel, ami az ismétlések miatt biztonságot ad számukra és átmozgatja őket tetőtől-talpig.

A jóga hatása az édesanyára:

viragTermészetesen nemcsak a babákra van pozitív hatással a jóga, hanem az édesanyákra is. Segít a szülés utáni regenerációban, a fizikai és mentális kondíció megtartásában. Csökkenti a szülés utáni depresszió kialakulásának esélyét, oldja a szülés okozta traumát. A jóga kedvezően befolyásolja a test, a lélek és a szellem harmóniáját. A testgyakorlatok (ászanák) gyakorlásával megerősítjük izmainkat, rugalmassá, hajlékonnyá tehetjük testünket. Főleg azokat az izmokat eddzük, amelyek a legnagyobb megterhelésnek vannak kitéve.

Pl.: a baba cipelésétől, vagy a szoptatástól fájhat a kismama háta, éppen ezért fektetünk nagy hangsúlyt a hátizmok karbantartására. De ugyanilyen fontos a mellkas izmainak, a karizmoknak, a hasizomnak az átmozgatása, a gátizmok edzése.

A jóga egyik kiemelkedően fontos részét képezik a relaxációs technikák. Ennek során a test és az elme teljesen ellazul, feloldódnak a stressz okozta feszültségek. Emellett olyan közösségre talál a kismama, ahol megoszthatja tapasztalatait, felteheti kérdéseit, megbeszélheti más kismamákkal esetleges problémáit.

A babás jóga óra felépítése:

Elcsendesedés, ráhangolódás a foglalakozásra, Om-mantra zengetése,
Babamasszázs, a baba jógáztatása,
Anya bemelegítése, jóga ászanák gyakorlása, közös játék a babával,
Gátizomtorna, relaxáció, légzőgyakorlat,
Az óra befejezése, Om-mantra zengetése.
A nagybabás órán már nincs babamasszázs, ott közös játékos gyakorlatokkal melegítjük izmainkat. A babás jóga foglalkozás alatt a gyakorlás bármikor megszakítható, ha nyugtalan a baba az anyuka elringathatja, ha éhes megszoptathatja, tisztába teheti, ha elalszik, akkor hagyjuk aludni, és az anya a baba mellett végzi a gyakorlatokat. Mindig a baba jelzéseire figyelünk, a baba igényeit követjük.

jóga haraszti vonal